Vad kan du göra för miljön?

Du har förmodligen redan hört talas om saker du kan göra för miljön, som att låta bilen stå och promenera eller ta cykeln. Kanske sorterar du dina sopor där hemma, tar med flergångskassar till affären och tänker på att handla ekologisk mat.

Allt det är naturligtvis bra även om det bara är en droppe i havet. Vad finns det mer man kan göra för att minska utsläppen, motverka global uppvärmning och minska mängden skräp som körs till våra soptippar?

Vad kan jag göra?

  • Köp dina kläder på Second hand eller via hållbara tillverkare
  • Streama stora turneringar i sporter istället för att köra eller resa till stora EM-arenor

Klädindustrin är en av de värsta miljöbovarna i världen. Varje år släpper de ut mängder av gifter i miljön. Förutom det går det åt enorma mängder vatten och energi för att skapa ett enda plagg. Till exempel går det åt ungefär 1 800 liter vatten för att tillverka en enda sommarklänning. Det finns massor av Second hand-butiker både på nätet och som fysiska butiker.

  • Köp begagnad teknik

Teknik som mobiler, datorer och kameror är också stora miljöbovar. Materialet till batterierna bryts i gruvor med fruktansvärd arbetsmiljö och orsakar läckage av gifter rakt ut i naturen. När tekniken sedan skrotas kommer även resterna att förstöra miljön ytterligare. Med andra ord, köp begagnat när du kan. Även här finns det specialbutiker både på nätet och i verkligheten.

  • Sluta använda engångsprodukter

Gillar du att köpa med dig kaffe på vägen till jobbet? Vet du att kaffemuggarna från butiken vanligen består av plast som du slänger när du är klar. Plasten kommer sedan finnas kvar under mycket lång tid. En bra lösning är att antingen ta med dig ditt kaffe hemifrån i en termosmugg eller också skaffa en flergångsmugg. Flera av de stora cafékedjorna erbjuder denna typ av muggar när du handlar hos dem. Så varför inte kosta på dig att skaffa en och ta med i väskan när du är ute.