Panta för miljön och din plånbok

Varje gång vi köper en flaska eller burk med pant så betalar vi extra för panten utöver priset på flaskan och dess innehåll. Det är nämligen meningen att man ska panta sin burk och få tillbaka pengarna som man betalade extra. Det är ett sätt att göra miljön en tjänst. Trots det är det långt ifrån alla som pantar sina burkar och flaskor.

Panta som en naturlig rutin i vardagen

Om du sitter hemma och arbetar eller tittar på Unibet TV Live Stream kan du ta en paus då och då. Det skulle kunna vara ett tillfälle där du kan gå och panta och samtidigt köpa en glass eller lite fika för din pant. På så vis ger du dig själv lite vardagslyx samtidigt som du tar vara på din pant. Då blir det enklare att panta burkar som en naturlig del av vardagsrutinen.

Panta och få pengar

Att panta någon annans burkar kan vara väldigt lönsamt för den som är effektiv. Det är inte ovanligt att hemlösa använder pantburkar som ett sätt att få lite pengar istället för att tigga. Det är även ett sätt för exempelvis idrottsföreningar att få ett rejält tillskott i kassan som de kan använda för resor eller liknande.

Panta andra flaskor

Det finns många burkar och flaskor som har pant, men det finns många som inte har pant och som behöver återvinnas ändå. Vissa pantautomater tar emot burkar utan pant medan andra inte gör det. I en del kommuner har soptunnorna skaffat kärl för källsortering och där kan man slänga alltifrån plastburkar till glasburkar.

Framtidens pant

Nu har diskmedlet YES gjort sina flaskor möjliga att panta och kanske kan det bli ett sätt att visa vägen för andra produkter på marknaden. Det är inte omöjligt att vi kommer kunna panta schampoflaskorna inom en snar framtid.